Wiecie, że kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO w 2010 roku? Z takim tytułem, łatwo można zgadnąć, że Meksyk to kulinarny raj i wszystko jest pyszne, świeże, kolorowe oraz bardzo aromatyczne. Jeśli mielibyśmy opisać wegetariańską kuchnię meksykańską w 3 słowach, to byłyby to „papryka, kukurydza, fasola”.
Miejskie targi przepełnione są egzotycznymi owocami i warzywami, restauracje (nawet te ulokowane w blaszakach) z daleka pachną cudownym jedzeniem, a w głośnych barach leje się mezcal, tequila i piwo.
Czy znalezienie dobrego, wegetariańskiego jedzenia w Meksyku było dla nas trudne? Nie, było dość łatwe, choć musimy przyznać, że mięso odgrywa dużą rolę w meksykańskich daniach.
Poniżej przestawiamy nasze wegetariańskie propozycje, których musicie spróbować będąc w kraju tequili.
-
Wegetariańskie tacos
No tak. Mówisz Meksyk, myślisz- tacos. Tacos to najpopularniejsze danie w kuchni meksykańskiej, taka malutka tortilla zrobiona z mąki kukurydzanej, do której dodaje się ser, warzywa, kaktusa (tacos de nopales to nazwa małych tortilli z kaktusem). Całość skrapia się limonką i zalewa aromatycznym guacamole lub salsą pomidorową.
Te małe tortille są dla kuchni meksykańskiej tym, czym chleb i ziemniaki dla polskiej – trudno wyobrazić sobie bez nich jakikolwiek posiłek.
-
Guacamole
Guacamole to meksykańska przystawka w postaci pasty, której głównym składnikiem jest awokado. Dobrze komponuje się ze wszystkim, bez wyjątku.
Tę przystawkę najczęściej odtwarzamy w warunkach domowych. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania guacamole są łatwodostępne w polskich sklepach – awokado, limonka, cebula i pomidory.
-
Quesadilla
Quesadilla jest połączeniem serowego nadzienia oraz dwóch placków tortilli. W nadzieniu mogą się znaleźć warzywa. Quesadillas to jedne z naszych ulubionych przekąsek, które kupowaliśmy kiedy chcieliśmy szybko wziąć coś „na ząb”. Dostępne są na każdym kroku w Meksyku.
fot. Lottie Griffiths // Unsplash
-
Huevos rancheros
Huevos rancheros to kwintesencja meksykańskiego śniadania, a mianowicie jajka podane na sosie pomidorowym z chili. Często są serwowane z kawałkami awokado oraz tortillą. Huevos rancheros jest daniem bardzo sycącym.
-
Nachos