Słysząc o kuchni azjatyckiej, zazwyczaj przychodzi nam do głowy kuchnia tajska, chińska, indyjska, czy wietnamska. A jest na świecie jedno miejsce, które oferuje absolutny miks smaków, znanych w powyższych miejscach. Pomimo naszej miłości do kuchni tajskiej i indyjskiej to właśnie potrawy, które spróbowaliśmy na Penang, zrobiły na nas największe wrażenie. Śmiało możemy powiedzieć, że Penang jest królem street food-u. Miejsce to kilkukrotnie znalazło się w światowych rankingach kulinarnych. I tak w lutym 2013 Penang znalazł się w rankingu CNN 10 najlepszych miejsc ze street food-em w Azji, zaś w 2014 Lonely Planet uplasowała go na szczycie rankingu kulinarnych destynacji. Termin „Penang cuisine” doczekał się nawet osobnego hasła w Wikipedii! Zobaczcie TUTAJ! ?
Poniżej przedstawiamy Wam nasze TOP 5 potraw, które spróbowaliśmy na wyspie. Gotowi? No to jedziemy! ?
-
Nasi kandar
Naszą listę otwiera danie, które spopularyzowane zostało przez tamilskich muzułmańskich kupców z Indii, choć pochodzi z Penang. Przez wieki kupcy sprzedawali dania nosząc je w specjalnych nosidłach (kandar). Stąd też wzięła się nazwa (nasi to po prostu ryż). Nasi kandar to w rzeczywistości ryż gotowany na parze, podawany z różnymi rodzajami curry i dodatkami. Wśród dodatków wymienić należy smażony kurczak, krewetki, jagnięcinę czy też kalamary. Można zamówić również wersję wegetariańską z warzywami ?. 
-
Penang Acar
Kolejny przysmak, który spodoba się wegetarianom, choć oczywiście nie tylko. Penang Acar to marynowane danie warzywne o niesamowitym kwaśnym, słodkim i ostrym smaku. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska z ryżem lub jako dodatek do Nasi Lemak (ryż z mlekiem kokosowym) lub Nasi Kunyit (ryż z żółtą kurkumą). Miodzio! 🙂
-
Penang asam laksa
Generalnie laksa to popularna w kilku miejscach w Azji Południowo – Wschodniej (Singapur i Malezja), oraz w Australii zupa przyrządzana z curry i mleczka kokosowego, oraz podawana z makaronem i dodatkami. Co wyróżnia Penang laksa? Penang Laksa to danie z makaronem w pikantnym bulionie rybnym zwieńczonym różnymi rozdrobnionymi warzywami. Ostre, ale za to jakie pyszne! ?
-
Me Goreng Mamak
Jest to danie złożone z cienkiego żółtego makaronu smażonego z czosnkiem, cebulą lub szalotką (to takie 2 w 1 -„cebuloczosnek”). Do Me Goreng dodaje się rówież smażone krewetki, kurczaka, chilli, tofu, warzywa, pomidory i jajka. Całość posypana jest indyjskimi przyprawami, dzięki czemu potrawa ta ma tak wyjątkowy smak!
-
Pasembur