Nasze tureckie wakacje były jednym z naszych najsmaczniejszych wyjazdów. O tym, jak pyszny był urlop w Kraju Półksiężyca, mogliśmy się przekonać… stając na wadze. Jak każda kuchnia śródziemnomorska, dania kuchni tureckiej wymagają świeżych składników. Co jest nieco nietypowe, to fakt, że w kuchni tureckiej mamy pełną swobodę łączenia składników. Dzięki tej swobodzie kuchnia turecka stała się bardzo kreatywna, a mnogość posiłków bezmięsnych sprawia, że Turcja to miejsca idealne dla wegetarian.
-
Gözleme
Gözleme to turecki placek z ciasta z nadzieniem szpinakowo-serowym. To jeden z popularniejszych street-foodów w Kraju Półksiężyca. W całej Turcji powyrastały bary specjalizujące się w serwowaniu tego placka. Farsz można modyfikować, ale nam najbardziej smakuje w tej tradycyjnej wersji. Palce lizać!
-
Lahmacun
Lahmacun to taki turecki fast-food. To cieńkie, drożdżowe ciasto z farszem, trochę przypominające pizzę. Zazwyczaj jest serwowane z mięsem (lahm to po polsku mięso), ale kulinarny rynek turecki wyszedł naprzeciw wegetarianom i obecnie możemy też dostać lahmacun wypełniony warzywami i soczewicą.
-
Mercimek köftesi
Kolejne danie zmyłka. Köfte kojarzy nam się z szerokim wachlarzem dań, które zawierają mięso mielone. Mercimek (albo, żeby były łatwiej, to Marcinek ;)) köftesi to kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur. Zazwyczaj zawijane są w liść sałaty. Te klopsiki są niezwykle sycące. I idealnie wchodzą z hummusem. U nas zrobiły furorę! 🙂
-
Mücver
Mücver to placki z cukini. Robi się je podobnie jak placki ziemiaczane. Podmienione zostaje tylko główne warzywo – zamiast pyr, są cukinie z koperkiem. To jedna z naszych ulubionych potraw. Dobrze smakuje z dipem jogurtowym. My też lubimy mücver z sosem czosnkowym (sos czosnkowy dodajemy do wielu potraw). Niebo w gębie!
-
Sałatka kisir
Sałatka kisir jest zrobiona z małej kaszy bulgur, pomidorów, ogórka, natki pietruszki i przypraw (pieprz, sól, chilli). W Turcji kisir podawana jest jako przystawka, ale może też zastąpić danie główne – szczególnie w upalne dni. Danie bardzo, bardzo, bardzo proste (o ile ma się pod ręką mały bulgur. W Polsce ta kasza jest dostępna tylko w sklepach z orientalną żywnością), zdrowe, odświeżające i do tego pyszne.
-
Wegetariański kebab
Mówisz Turcja, myślisz kebab. Danie, które podbiło chyba cały świat. Budki z kebabami można znaleźć wszędzie. Zazwyczaj w ich menu nie ma kebaba wegetariańskiego, ale możemy poprosić o niedodawanie mięsa do pity. W zamian dostaniemy więcej warzyw. Działa to podobnie jak w przypadku wegetariańskich souvlaków w Grecji (o greckich daniach wegetariańskich pisaliśmy TUTAJ).
-
Çorba
Çorba to po turecku po prostu zupa. Krem z soczewicy (mercimek çorbası) to numer 1 wśród tureckich zup. Ta zupa może zawierać ziemniaki, marchewkę, pomidory, pietruszkę i cebulę. Zawsze podawana jest z cytryną. Nasz pobyt w Turcji spowodował, że chętnie zaczęliśmy dodawać soczewicę do naszych dań.
(EDIT – 19.04.2022) Kilka dni temu wróciliśmy z Turcji i musimy wspomnieć o naszym odkryciu. Co prawda nie jest to jedzenie, ale napój (nie powiem, że pyszny, bo mamy zdania podzielone w kwestii jego smaku ;)). Şalgam to turecki napój ze sfermentowanych fioletowych marchewek.
4 słowa i nasze podwójne zdziwienie:
-
to istnieje fiotelowa marchewka? Kiedyś kupowaliśmy fioletowe ziemniaki w jednej ze znanych sieci handlowych. Szybko jednak doszliśmy do wniosku, że smakują podobnie do naszych tradycyjnych, a „nasze” pyry ładniej prezentują się na talerzu
-
to marchewkę można poddawać jakiemukolwiek procesowi fermentacji i to co wyszło można pić? Marchewkę można kisić, a powstały sok można śmiało pić litrami