Nasze tureckie wakacje były jednym z naszych najsmaczniejszych wyjazdów. O tym, jak pyszny był urlop w Kraju Półksiężyca, mogliśmy się przekonać… stając na wadze. Jak każda kuchnia śródziemnomorska, dania kuchni tureckiej wymagają świeżych składników. Co jest nieco nietypowe, to fakt, że w kuchni tureckiej mamy pełną swobodę łączenia składników. Dzięki tej swobodzie kuchnia turecka stała się bardzo kreatywna, a mnogość posiłków bezmięsnych sprawia, że Turcja to miejsca idealne dla wegetarian.
Gözleme to turecki placek z ciasta z nadzieniem szpinakowo-serowym. To jeden z popularniejszych street-foodów w Kraju Półksiężyca. W całej Turcji powyrastały bary specjalizujące się w serwowaniu tego placka. Farsz można modyfikować, ale nam najbardziej smakuje w tej tradycyjnej wersji. Palce lizać!
Lahmacun to taki turecki fast-food. To cieńkie, drożdżowe ciasto z farszem, trochę przypominające pizzę. Zazwyczaj jest serwowane z mięsem (lahm to po polsku mięso), ale kulinarny rynek turecki wyszedł naprzeciw wegetarianom i obecnie możemy też dostać lahmacun wypełniony warzywami i soczewicą.
Kolejne danie zmyłka. Köfte kojarzy nam się z szerokim wachlarzem dań, które zawierają mięso mielone. Mercimek (albo, żeby były łatwiej, to Marcinek ;)) köftesi to kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur. Zazwyczaj zawijane są w liść sałaty. Te klopsiki są niezwykle sycące. I idealnie wchodzą z hummusem. U nas zrobiły furorę! 🙂
Mücver to placki z cukini. Robi się je podobnie jak placki ziemiaczane. Podmienione zostaje tylko główne warzywo – zamiast pyr, są cukinie z koperkiem. To jedna z naszych ulubionych potraw. Dobrze smakuje z dipem jogurtowym. My też lubimy mücver z sosem czosnkowym (sos czosnkowy dodajemy do wielu potraw). Niebo w gębie!
Sałatka kisir jest zrobiona z małej kaszy bulgur, pomidorów, ogórka, natki pietruszki i przypraw (pieprz, sól, chilli). W Turcji kisir podawana jest jako przystawka, ale może też zastąpić danie główne – szczególnie w upalne dni. Danie bardzo, bardzo, bardzo proste (o ile ma się pod ręką mały bulgur. W Polsce ta kasza jest dostępna tylko w sklepach z orientalną żywnością), zdrowe, odświeżające i do tego pyszne.
Mówisz Turcja, myślisz kebab. Danie, które podbiło chyba cały świat. Budki z kebabami można znaleźć wszędzie. Zazwyczaj w ich menu nie ma kebaba wegetariańskiego, ale możemy poprosić o niedodawanie mięsa do pity. W zamian dostaniemy więcej warzyw. Działa to podobnie jak w przypadku wegetariańskich souvlaków w Grecji (o greckich daniach wegetariańskich pisaliśmy TUTAJ).
Çorba to po turecku po prostu zupa. Krem z soczewicy (mercimek çorbası) to numer 1 wśród tureckich zup. Ta zupa może zawierać ziemniaki, marchewkę, pomidory, pietruszkę i cebulę. Zawsze podawana jest z cytryną. Nasz pobyt w Turcji spowodował, że chętnie zaczęliśmy dodawać soczewicę do naszych dań.
(EDIT – 19.04.2022) Kilka dni temu wróciliśmy z Turcji i musimy wspomnieć o naszym odkryciu. Co prawda nie jest to jedzenie, ale napój (nie powiem, że pyszny, bo mamy zdania podzielone w kwestii jego smaku ;)). Şalgam to turecki napój ze sfermentowanych fioletowych marchewek.
4 słowa i nasze podwójne zdziwienie:
-
to istnieje fiotelowa marchewka? Kiedyś kupowaliśmy fioletowe ziemniaki w jednej ze znanych sieci handlowych. Szybko jednak doszliśmy do wniosku, że smakują podobnie do naszych tradycyjnych, a „nasze” pyry ładniej prezentują się na talerzu 
-
to marchewkę można poddawać jakiemukolwiek procesowi fermentacji i to co wyszło można pić? Marchewkę można kisić, a powstały sok można śmiało pić litrami 
Şalgam smakuje podobnie jak sok z kiszonej kapusty, ale jest nieco wyraźniejszy i pikantniejszy.
Turcja to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych Polaków. Kusi pięknymi plażami, słońcem fascynującymi zabytkami oraz świetnym jedzeniem. Miłośnicy kuchni wegetariańskiej na pewno się nie rozczarują.
Dodalibyście jeszcze coś do naszej listy tureckich dań wegetariańskich?
Wróć