Dawniej podróżowało się do miejsc, przy okazji próbując lokalnych przysmaków. Dzisiaj, zauważamy, że coraz więcej ludzi „pielgrzymuje” do smaków, przy okazji poznając kraje i kultury. My także lubimy kosztować lokalnych kuchni. Zazwyczaj staramy się jeść tam, gdzie stołują się lokalni mieszkańcy i tak jak stołują się lokalni mieszkańcy. Mamy jedno „ograniczenie”, jeśli chodzi o wybór miejsca, w którym ucztujemy – Ala jest wegetarianką, więc musimy mieć pewność, że w miejscu, w którym chcemy zjeść, serwują dania bezmięsne.
Dużo osób zakłada, że musi nam być trudno podróżować, mając odmienne gusta kulinarne (Adrian je i lubi mięso). Spora część ludzi uważa też, że w wielu krajach kuchnia wegetariańska jest bardzo uboga albo nie ma jej w ogóle. To błąd.
Grecja to nie tylko ociekające tłuszczem souvlaki :). Kuchnia grecka to niekwestionowane królestwo świeżych warzyw, fety i wszechobecnej oliwy. W tym wpisie chcielibyśmy Wam przedstawić 6 wegetariańskich propozycji ze słonecznej Grecji. Zaczynajmy!
Sałatkę grecką robi się z kawałków świeżych warzyw (pomidorów, papryk, ogórków, cebuli), oliwek, a na wierzchu kładzie się gruby plaster fety. Feta czasem obsypana jest suszonym oregano. Sałatkę polewa się oliwą. Jej przyrządzenie jest niezmiernie proste, a w smaku jest rewelacyjna.
To proste danie królowało na naszym stole w zeszłe lato. Szczególnie kiedy temperatura przekraczała 30°, sałatka z oliwą, którą przywieźliśmy z Grecji (o naszym kwietniowym wypadzie do Grecji możecie przeczytać TUTAJ), była dobrą, lekką opcją na obiad 🙂.
Saganaki to smażony w delikatnej panierce ser owczy. Do tego podawana jest cząstka cytryny lub limonki. Potrawa podawana jest w formie przystawki, ale z powodzeniem może zastąpić danie główne, bo jest niezwykle sycąca.
Gemista to papryki, pomidory, bakłażany lub cukinie wypchane ryżem z dodatkiem cebulki, czosnku oraz świeżych ziół i zapiekane w piecu. Niebo w gębie i pełny żołądek!
Spanakopita ciasto filo nadziane mieszanką szpinaku i sera. Podawane na ciepło jest najlepszą „kanapką” na świecie. Palce lizać :).
Tiropita to ciasto filo z serem feta, które smakuje cudownie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tiropitę można kupić w każdej piekarni.
Wegetariańskie souvlaki można kupić w większości miejsc typu fast-food. Zazwyczaj nie znajdziecie ich w menu, ale jak się o nie poprosi, to tawerna na pewno zdoła je przygotować. Zamiast mięsa, do pity dodawana jest większa ilość warzyw i frytek.
Horta to gotowana, dziko rosnąca zielenina. Smakuje najlepiej skropiona sokiem z cytryny, podawana z gotowaną cukinią, ziemniakami, fetą i oliwą. To taki rodzaj sałatki. W horcie znajdziemy np. mniszka lekarskiego (czyli po prostu… mlecza). Dla niektórych jej smak może być przez to nie do zaakceptowania. Mnie akurat horta smakuje, bo moja mama zwykła robić syropy z mleczy (polecam na ból gardła!), więc byłam już nieco „oswojona” z konsumpcją mniszka lekarskiego :).
Kuchnia grecka jest powszechnie uznawana za smaczną i zdrową. Przebywając w Grecji, nie sposób nie spróbować przynajmniej niektórych lokalnych smakołyków. My opisaliśmy tylko kilka, subiektywnie wybranych, propozycji dla wegetarian, a można by jeszcze rozpisać się o tzazikach, czy wegetariańskiej musace. Też są pyszne :).
Dla nas jedynym zaskoczeniem było to, że dla wielu Greków owoce morza to nie mięso i wegetarianie mogą je jeść.
✈️ Szukasz lotów do Grecji 🇬🇷 ❓ Kliknij TUTAJ, aby znaleźć najtańszy lot do tego miejsca ❗
|
🛌 Potrzebujesz noclegu na miejscu? Najtańsze noclegi znajdziesz na booking.com
|
🌐 Pozostań w kontakcie z bliskimi, dzięki Airalo! Wpisując specjalny kod polecający: ADRIAN6665 otrzymasz 3 USD zniżki na pierwsze zamówienie, a nasz SAMOUCZEK pomoże Ci w instalacji eSim!
|
Wróć