O tym, że kuchnia czeska jest bardzo smaczna, wspominaliśmy we wpisie o czeskich daniach wegetariańskich (link TUTAJ). Ale wiecie co? Chociaż fundamentem czeskiej kuchni są bez wątpienia knedliki, to trzeba przyznać, że Czesi kochają mięso. A co za tym idzie, zdecydowana większość ich potraw zawiera wołowinę, kiełbasę, wędliny… albo jeszcze inne mięsiwo.
Poniżej nasze TOP 5 czeskich dań dla lubiących mięso w jedzeniu.
-
Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně to czeski klasyk – polędwica wołowa w sosie śmietanowym. Mięso nadziewa się słoniną i długo dusi, aby było soczyste. Przyprawia się je też kminkiem, liściem laurowym i solą. Składnikami sosu śmietanowego jest marchewka, pietruszka, seler, zioła i cytryna. Zdecydowanie nie jest proste i szybkie danie, ponieważ wymaga około trzech godzin przygotowania, ale jest mega treściwe.
-
Vepřo-knedlo-zelo
Tak jak na naszych polskich stołach często króluje kotlet schabowy, ziemniaki i surówka, tak w Czeczach to vepřo-knedlo-zelo. Vepřo-knedlo-zelo to po prostu pieczeń wieprzowa z ziemniaczanymi knedlami i kapustą. To koronne danie smakuje naprawdę obłędnie!
-
Česnekova polevka
Česnekova polevka to zupa czosnkowa. Można ją spotkać w różnych kolorach, konsystencjach i sposobach podania. Czasami zawiera grzanki, wędlinę i ser już w sobie, a czasami te dodatki są podawane obok w miseczce. I tutaj mamy przykład czeskiego humoru, bo Czesi uważają tę zupę za… afrodyzjaka! 🙂 Zupy warto spróbować w zimie, kiedy chcemy się rozgrzać. Oprócz czosnkowego bulionu, do zupy dodaje się surowego jajka.
-
Zelňačka
Zelňačka to po prostu czeski kapuśniak. Bazę kapuśniaka tworzy obfita ilość kiszonej kapusty z dodatkami takimi jak wędzona kiełbasa, ziemniaki, śmietana, a czasem i grzyby. Czeski kapuśniak (tak jak każdy inny) najlepiej smakuje na drugi dzień, odgrzewany. Czesi mówią, że zelňačka jest bardzo dobra na kaca.
-
Utopenec