Praga słynie z pięknej architektury i piwa, ale stolica Czech oferuje wiele, więcej atrakcji. Mamy na myśli kuchnię czeską z jej różnorodnymi smakami. Słodkie, pikantne, łagodne- bez względu na to, co wybierzesz, w Pradze z pewnością znajdziesz lokalne jedzenie, które zadowoli Twoje wegetariańskie kubki smakowe. Poniżej lista naszych 5 ulubionych, czeskich dań wegetariańskich.
Smažený sýr to jedno z naszych ulubiony czeskich dań wegetariańskich. Może dlatego, że uwielbiamy greckie saganaki (pisaliśmy o nich TUTAJ), które co prawda smakują inaczej niż czeski smažený sýr, ale sposoby ich przygotowania są podobne – oba sery są smażone na głębokim oleju. Smažený sýr podaje się zazwyczaj z frytkami i sosem tatarskim.
Kiedy myślimy o czeskim jedzeniu, to pierwsze, co nam przychodzi to głowy to właśnie knedliki. Kluski w formie knedlików to klasyka i punkt obowiązkowy podczas wyjazdu do naszych południowych sąsiadów. Robi się je z gotowanych ziemniaków (bramborový knedlík), albo z mąki (houskový knedlík). Zazwyczaj spotykane są w kształcie sporego walca krojonego przed podaniem na plastry. Knedliki podawane na deser nadziewane są owocami. Podróż do Czech bez knedlików się nie liczy ;). Smakują naprawdę nieziemsko!

Kulajda to gęsta, kremowa zupa z ziemniaków i grzybów, przyprawiona koperkiem, kminkiem, octem i zwieńczona delikatnym jajkiem oraz kwaśną śmietaną. Danie idealne na zimowe dnie. Podana ze świeżym pieczywem, smakuje wyśmienicie.
Hermelin to czeska wersja sera typu camembert. My w domu najczęściej zapiekamy camembert i jemy go z bagietką czosnkową i marchewką. Czesi swój ser marynują. Umieszczają go w specjalnym słoiku z olejem, ziołami i przyprawami takimi jak czosnek, ziela angielskie, cebula i papryka. Hermelin to przystawka idealna do piwa, którego Czechy są przecież niekwestionowanym królestwem.
Bramborak to po prostu nasz polski… placek ziemniaczany. W sumie nic odkrywczego, chociaż te czeskie placki są zazwyczaj mocno doprawiane czosnkiem i kminkiem. Bramborak jest też większy i grubszy niż nasz rodzimy placek ziemniaczany. Czasami można też spotkać wersję, w której do ciasta dodaje się kapustę lub ser feta.
Wróć